GLL – PUBG

2018 har inneburit väldigt många jobb inom esport-sfären på uppdrag av Black Molly Entertainment, och för att inte vara en gamer har jag fått lära mig väldigt mycket om allt möjligt som hänt i spelvärlden det senaste året. Världens för tillfället populäraste spel är Fortnite, och det har jag inte jobbat med överhuvudtaget. Däremot har jag jobbat en del med den lite vuxnare (blodigare) och mer verklighetstrogna motsvarigheten PUBG (uttalas Pub-G, och står för PlayerUnknown’s Battlegrounds, har jag fått lära mig). Det är ett i grunden enkelt och tydligt spel, i Battle Royale-format, d v s den som står kvar som ensam överlevare i slutet, vinner. Winner winner chicken dinner, som man tydligen säger då. Och detta gäller när man spelar single player mode. När man spelar i lag, däremot, blir det lite (läs: mycket) mer avancerat. Det är dessa turneringar jag har jobbat med.

Arrangören för de två tävlingarna jag har följt är GLL (Global Loot League, där Loot står för skedet i början av spelet; alla springer runt och letar efter vapen, ammunition, bandage, energidryck, ryggsäckar, stekjärn (för att döda andra med, inte laga mat) och hjälmar, bland annat. Att loota. Jag har lärt mig så himla mycket i år.). Den första säsongen avgjordes i Bukarest i april, därav bilden på den rumänska snögloben. Säsong två avgjordes i ett värmeböljande Stockholm i början av augusti (där det också finns en glob). Sexton lag med fyra spelare i varje lag möts i arton matcher utspritt över tre dagar. Sex matcher per dag alltså, tre matcher på Erangel och tre matcher på Miramar (namnen på två olika kartor). Och det är här det börjar bli lite krångligt (för de som kan det här, för mig är det krångligt redan när jag ska uttala namnet på spelet). Man samlar poäng, och jag tänker inte ens gå in på detaljerna kring poängräkningen eftersom jag inte förstår ett dyft av det (lite förstår jag, man får poäng om man dödar andra och är sista laget kvar i slutet, bland mycket annat). Här handlar det om att vara taktisk för att samla så många poäng som möjligt, vilket ledde till att laget som dödat minst antal motståndare vann den andra säsongen av GLL i Stockholm. Något som många så klart tyckte var tråkigt, på samma sätt som att det var tråkigt att Grekland vann EM i fotboll 2004, och att Portugal vann samma turnering 2016. Och med den fotbollsreferensen blir det lätt för mig att relatera.

Videon ovan klippte jag ihop som en sammanfattning av GLL säsong två, en turnering där jag för första gången fick chansen att agera producent för vårt lilla content team. Boule med finska bröder, intervjuer på hotelltak, shuffleboard med en 16-årig amerikansk spelare och hans pappa (som var med för att det var första gången hans son reste utomlands), blygsamma ryssar från Sibirien, en Borat-reporter och 40-gradig hetta i studion gjorde att det blev en minnesvärd helg, fylld med ångest och sömnsvårigheter. Livet som producent, helt enkelt!

Kund GLL
Uppdragsgivare Black Molly Entertainment
Roll Producent/fotograf/redigerare