Higab

Förra året, när jag på uppdrag av CLF Reklambyrå fick möjligheten att filma och regissera en liten film åt det kommunala fastighetsbolaget Higab AB, såg jag det som ett gyllene tillfälle att göra en inte alls vidare subtil hyllning till en av de färgstarkaste regissörerna av idag. Higab äger och förvaltar mängder av byggnader i Göteborg, och många av dessa byggnader är som hämtade ur en Wes Anderson-film. Med perfekt symmetri, vackra utsmyckningar och utsökta detaljer, utgör de en våt dröm för en Grand Budapest Hotel-fantast som jag.

Plötsligt kunde jag motivera centrerade personer och objekt, statiska klipp, ett parisdoftande soundtrack, samt en och annan whip pan, á la Robert Yeoman. Eftersom det av förklarliga skäl inte låg i Higabs intresse att presentera sig med hjälp av en trailer för en Wes Anderson-film, ser man i den färdigklippta versionen inte alla de grepp jag tog till för att rakt av stjäla hans stil. Däremot gav de mig tillåtelse att göra en Director’s Cut, vilket jag är väldigt tacksam för, och det ni ser här ovan är just denna version.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till filmens producent, Stefan Christenson. På tu man hand rodde vi i land denna logistiskt utmanande och tidsmässigt pressade koloss av en film.

Kund Higab
Byrå CLF
Producent & manus Stefan Christenson
Ljuddesign och -mix Joacim Starander