Sävelången

Ringar på vattnet. Det är nog uttrycket som bäst beskriver projektet Sävelången, och min inblandning i det. Dels för att Sävelången är en sjö, och om man kastar en sten i en sjö så får man ringar på vattnet. Men det är den mer abstrakta versionen av uttrycket jag främst åsyftar. Hur det kom sig att just jag, en skåning i Göteborg fick uppdraget av en kommunikationsbyrå i bruksorten Tollered att producera en film för att lyfta fram utflyktsmålet Sävelången, med alla dess omgärdande orter och smultronställen.

För att göra en väldigt lång historia någorlunda kort, så började det hela sommaren 2009, när jag jobbade som barchef på Siesta-festivalen i Hässleholm. Plötsligt en kväll dök en energisk och jovialisk ung man upp i min bar, och önskade en riktigt god drink. Jag blandade honom en Wheelchair, min egenkomponerade drink från bartenderutbildningen i Göteborg 2003. Nu har jag glömt receptet, men enligt den unga mannen på andra sidan bardisken var det den godaste drink han någonsin druckit. Jag fick genom min kompis Johan veta att mannen kallade sig Ratvader, men att han egentligen hette Oscar, och att han bodde i Göteborg och spelade i ett band som hette The Berndt. När jag några månader senare flyttade till Göteborg kontaktade jag Oscar, och sedan dess har han alltid funnits där, antingen i periferin eller centralt i min tillvaro. Och de där ringarna på vattnet, de kommer från honom. Han var stenen som landade i sjön i samma stund som jag gav honom den där drinken, och sedan dess har ringarna tagit mig till nya platser och uppdrag jag förmodligen aldrig fått om det inte vore för den där stenen.

Så när MarcusPeanuts Kommunikationsbyrå kontaktade mig, så var det indirekt tack vare Oscar. Men om jag ska tillåta mig själv att ge mig en klapp på axeln, så var det nog också tack vare mina tidigare utförda arbeten, min inställning till projektet som presenterades för mig, och den filmidé jag senare presenterade för Peanuts som slutligen gav mig uppdraget. Det var ju ändå jag som kastade den där stenen 2009, och exakt tio år senare var det jag som på egen hand styrde ekan över Sävelångens djupa vatten. Det var höga vågor och starka vindar. Men det var också spegelblanka morgnar och silkeslena brisar. Det var kärleken till alla de platser och hjälpsamma människor kring sjön som fick mig att inse vilken tur jag ändå haft att få göra det här under så många år. Det var nybakat bröd i min sons hand, färska snittblommor och blöta födelsedagsfester. Så nästa gång du blandar en drink till en främling, se till att det är den godaste drink den personen någonsin druckit.

Och nästa gång du beställer en vinylskiva, se till att det är skivan Sambandh med Ratvader och El Huervo.

P.S. Filmen ovan är min egen version, från i maj 2022.

Kund Sävelången
Uppdragsgivare Peanuts Kommunikationsbyrå
Musik Tormod Tvete Vik