BK Häcken – ett svenskt Liverpool

Samtidigt som en fotbollssäsong precis har börjat, närmar sig en annan sitt slut. På de brittiska öarna har Liverpool FC fyra matcher kvar av årets säsong. I Sverige har BK Häcken spelat fyra matcher av sin. Skillnaderna är så klart monumentala, men jag kan inte låta bli att se ett antal likheter.

I mitt älskade Liverpool kämpar man för att vinna sin första Premier League-titel någonsin. Jag är realistiskt pessimistisk och är övertygad om att Chelsea drar det längsta strået. Men vem hade kunnat tro, efter fyra säsonger av usla tabellplaceringar, att Liverpool skulle utmana om titeln när vi är i mitten av april? När Luis Suarez nästan drog klubben inför rätta för att få lämna under sommaren? Och även om experterna tippar att Häcken gör en bra säsong, så är det väl inte många som tror att de efter fyra matcher kommer utmana om topplaceringarna i Allsvenskan? När El Kabir vill bort och varje match spelas på bortaplan?

bkhacken3-raccoon-one

När jag såg Häcken spela mot Halmstad igår kunde jag ändå inte låta bli att se likheter i de båda klubbarnas sätt att spela fotboll. Även om Halmstad kanske inte är en riktig värdemätare så fick de inte låna bollen under långa stunder. Häcken och Liverpool är två klubbar med många inhemska spelare, som vägrar spela inhemsk fotboll. Som håller bollen längs marken och trär sig igenom motståndarnas försvar med attraktivt och effektivt passningsspel. Och det är svårt att inte se likheter mellan El Kabir/Makondele och Suarez/Sturridge. Mellan Christoffer Källqvist och Simon Mignolet. Simon Gustafson och Philippe Coutinho. För att inte tala om Martin Ericsson och Jordan Henderson, som inte bara delar nummer, utan är väldigt lika varandra till både utseende och spelstil. Eller vad sägs om supertalangerna Carlos Strandberg och Raheem Sterling?

Okej, jag greppar kanske efter halmstrån för att kunna jämföra två klubbar som är fundamentalt olika. Liverpool som är en av Englands och världens största klubbar, och Häcken som alltid hamnar i skuggan av storebror IFK Göteborg, vilket inte minst märks nu när de båda lagen delar arena. Men det är mycket hjärta bland supportrarna, och trots att de är få till antalet så är de medvetna om sin situation, och de hymlar inte med det. När Halmstads-klacken drog igång ramsan ”Ni har sämre klack än Falken”, kontrade Häckens supportrar med ”Ni har sämre klack än Häcken”.

bkhacken2-raccoon-one

Black and Yellow blir aldrig någon You’ll Never Walk Alone. Peter Gerhardsson är ingen Brendan Rodgers. Liverpool kommer alltid att vara storebror i staden där parken skiljer rött från blått, och Häcken kommer alltid vara lillebror där bron skiljer Göteborg från Hisingen. Och det finns tusen och åter tusen andra saker som skiljer de båda klubbarna åt. Men faktum är att Liverpool gör sin bästa säsong på fem år, och jag vill sticka ut hakan och tippa att Häcken, med eller utan El Kabir, slutar tvåa i årets allsvenska.

Och är det något som talar för Häcken, så är det den ståtliga introfilmen som spelas upp på Gamla Ullevi innan spelarna äntrar planen. Som jag fick äran att göra, tillsammans med Lars från Klackar & Grejer. Versionen som du kan se ovan är specialanpassad för att fungera på webben, så jag föreslår att du fixar biljett till Häckens nästa hemmamatch för att få se det riktiga introt på plats.

När introt lett till att Häcken går till sommaruppehåll som ligaledare, kan jag tänka mig att ryktet går om dess storhet. Och mitt i all VM-hysteri ringer min telefon. Ett +44-nummer.
– Raccoon One, Sebastian.
– Hello Sebastian, my name is Brendan Rodgers. I hear that you’re making some good shit…

Så kommer det att bli.

Share: