Frölunda Indians – En dag på jobbet

För det mesta spenderar jag mina fredagskvällar i soffan framför På spåret, kanske med en öl i handen eller en chipsskål i famnen, eller en kombination av de båda. En helt vanlig svensk genomsnittsfredag, alltså. Men den 18e januari i år spenderades min fredagskväll på ett lite annorlunda vis. Jag blev nästan en del av Frölunda Indians, och filmade i stort sett varenda moment av deras resa till Linköping, där en tuff bortamatch väntade.

Jag anslöt till laget vid tolvsnåret, lagom till lunchträningen. Därefter väntade genomgång med Kenta, innan lunchen åtnjöts uppe i restaurangen på Campus. Halv två avgick spelarbussen, och jag tog plats på nedervåningen, tillsammans med tränare, materialare och alla andra som inte ingick i spelartruppen. Med undantag för den åksjuke Nicklas Lasu. Majoriteten av resenärerna valde att sova under resan, medan jag satt på helspänn, eftersom jag inte riktigt visste vad man som utomstående (skåning till på köpet) fick utstå om man råkade somna på bussen.

16.00, tre timmar innan nedsläpp, anlände bussen till Cloetta Center, och spelarna packade upp sina väskor i omklädningsrummet. Därefter väntade uppladdning med kaffe och macka, lite lätt värmning, fotboll, klubbpreparering, cykling och allmänt gôtt tjôt innan det var dags för isvärmningen. När den var avklarad bytte spelarna om till rätt tröjor, och de som bara några ögonblick tidigare varit så avslappnade, blev plötsligt väldigt fokuserade. I synnerhet målvakten, Linus Fernström, som kvällen till ära gjorde sin första start i Elitserien för Frölunda.

raccoon-one-frolunda-linkoping

Själva matchen svängde flera gånger, men eftersom jag inte lyckades fixa min ackreditering så fick jag nöja mig med att filma från pressläktaren, samt bakom sekretariatbåset. Frölunda vann till slut matchen på straffar, efter att straffspecialisten Sebastian Collberg satt sin straff (den andra för kvällen), samtidigt som Fernström spikade igen kassen och tog samtliga tre LHC-straffar. Stämningen var således mycket god i omklädningsrummet efteråt och det hade nog inte bara med den annalkande helgledigheten att göra. En snabb dusch (för spelarna) och en matlåda till bussen, sedan lämnade vi ett kylslaget Östergötland, med två friska poäng och tusen timmar film i bagaget. På vägen blev det dessutom ett uppskattat mackstopp, där diverse dryck och snacks inhandlades. Dessvärre föll det bort i redigeringen.

Strax efter klockan ett anlände vi till Campus, där det frenetiska isskrapandet av bilrutorna nästan kändes lika intensivt som skridskotagen i matchen. För min del väntade överföring av materialet, och strax efter fyra kunde jag krypa ner i min varma säng. En särdeles ovanlig fredag, minst sagt…

Jaha, ni vill se resultatet också? Det gör ni här. Jag fick ingen fotocredd denna gång, men jag lovar att det är jag som filmat. Redigeringen stod den oerhört duktige Alexander Toma för.

Mycket nöje!

 

Share: